Inntektsnivå blant eldre er nest best i Norden
For å vurdere hvor gode pensjoner vi har i Norge er en fornuftig metode å se på inntektsnivået blant eldre, sammenliknet med hele befolkningen. OECD sammenligner 38 land på nettopp dette punktet.
I Norge har de i aldersgruppen 66 - 75 år akkurat like høy inntekt som befolkningen generelt. De over 75 år har 77 prosent av gjennomsnittet til inntekten av den norske befolkningen. Det er lavere enn snittet i OECD-landene som lå på 81 %.
- Ut fra dette bildet må vi kunne si at pensjonister har det ganske godt i Norge. Sammenliknet med befolkningen generelt, ser vi også at norske pensjonister har nest høyest inntektsnivå i Norden, bare slått av Island. Det viser at vi har et generøst og godt pensjonssystem, forteller Ole Christian Lien, avdelingsdirektør i kunnskapsavdelingen i NAV.
Grunnen til forskjellen mellom aldersgruppen 66 – 75 år og de over 75 år skyldes at en del fortsatt er i jobb i den yngste gruppa, og at yngre generasjoner i litt større grad har vært yrkesaktive og dermed har tjent opp bedre pensjoner, særlig blant kvinner. En annen grunn er at en del tjenestepensjoner i privat sektor faller bort etter f.eks. 10 eller 15 år.
Fattigdom blant eldre - Norge nest lavest i OECD
I Norge er 4 prosent definert som fattige i aldersgruppen 65 + år (basert på OECD definisjon av fattigdom). * Også her scorer bare Island bedre enn Norge. Ellers i OECD er bildet at det er høyere fattigdom blant eldre enn blant resten av befolkningen, mens det er motsatt i Norge og i de fleste andre nordiske landene.
Sysselsetting 60 –74 år i Norden: Norge nest best i klassen
Det er høy sysselsetting blant seniorer i Norge, sammenliknet med andre nordiske land og OECD.
Andelen eldre i jobb i aldersgruppene 60 - 64 år er 70 prosent, for de mellom 65 - 69 år synker andelen til 33 prosent og for de mellom 70- 74 år er kun 10 prosent i jobb (heltid eller deltid). Tallene er fra 2023.
Enda en gang er det Island som er best i klassen, mens Norge har nest høyest sysselsetting blant seniorer i alderen 60 – 64 år og 65 – 69 år. Men for gruppen 70 -74 år scorer Norge bare middels i Norden og klart under gjennomsnittet i OECD. Dette vil nok pensjonsforliket med tiden endre på, avslutter Ole Christian Lien.
*OECDs mål på fattigdom er at du bor i en husholdning med under 50 prosent av medianinntekten i befolkningen, når man tar hensyn til hvor mange barn og voksne som bor i husholdningen.